Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Burun Estetiği (Rinoplasti)
Rinoplasti, burnun şeklini değiştiren ameliyattır. Rinoplasti için motivasyon, burnun görünümünü değiştirmek, nefes almayı iyileştirmek veya her ikisi olabilir. Burun yapısının üst kısmı kemik, alt kısmı ise kıkırdaktır. Rinoplasti kemiği, kıkırdağı, cildi veya üçünü de değiştirebilir. Doktorunuzla rinoplastinin sizin için uygun olup olmadığı ve neler başarabileceği hakkında konuşun. Burun estetiğini planlarken cerrahınız diğer yüz özelliklerinizi, burnunuzdaki deriyi ve neyi değiştirmek istediğinizi dikkate alacaktır. Ameliyat için adaysanız, doktorunuz size özel bir plan geliştirecektir.
Rinoplasti Neden Yapılır?
Rinoplasti, burnunuzun boyutunu, şeklini veya oranlarını değiştirebilir. Bir yaralanmadan kaynaklanan deformiteleri onarmak, bir doğum kusurunu düzeltmek veya bazı nefes alma zorluklarını iyileştirmek için yapılabilir.
Rinoplastinin Riskleri Nelerdir?
Herhangi bir büyük ameliyatta olduğu gibi, rinoplasti aşağıdaki gibi riskler taşır:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Anesteziye karşı olumsuz bir reaksiyon
Rinoplastiye özgü diğer olası riskler bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları içerir:
- Burnunuzdan nefes almada zorluk
- Burnunuzun içinde ve çevresinde kalıcı uyuşukluk
- Düzensiz görünen bir burun olasılığı
- Kalıcı olabilecek ağrı, renk değişikliği veya şişlik
- Yara izi
- Septumda bir delik (septal perforasyon)
- Ek ameliyat ihtiyacı
Bu risklerin sizin için nasıl geçerli olduğu konusunda doktorunuzla konuşun.
Rinoplasti Ameliyatına Hazırlanma Süreci Nasıldır?
Rinoplastiyi planlamadan önce, ameliyatın sizin için iyi olup olmayacağını belirleyen önemli faktörleri tartışmak için doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu muayene genel olarak şunları içerir:
Tıbbi geçmişiniz. Doktorunuzun size soracağı en önemli soru ameliyat motivasyonunuz ve hedefleriniz olacaktır. Doktorunuz ayrıca, burun tıkanıklığı geçmişi, ameliyatlar ve aldığınız ilaçlar da dahil olmak üzere tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Hemofili gibi kanama bozukluğunuz varsa rinoplasti adayı olamayabilirsiniz.
Fiziki muayene. Doktorunuz, kan testleri gibi laboratuvar testleri de dahil olmak üzere tam bir fiziki muayene yapacaktır. Ayrıca yüz özelliklerinizi ve burnunuzun içini ve dışını da inceleyecektir.
Fizik muayene, doktorunuzun hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini ve cildinizin kalınlığı veya burnunuzun ucundaki kıkırdağın gücü gibi fiziksel özelliklerinizin sonuçlarınızı nasıl etkileyebileceğini belirlemesine yardımcı olur. Fizik muayene, rinoplastinin nefesiniz üzerindeki etkisini belirlemek için de kritik öneme sahiptir.
Fotoğraflar. Doktorunuz muayene için burnunuzun farklı açılardan fotoğraflarını çekebilir. Doktorunuz, ne tür sonuçların mümkün olduğunu size göstermek için fotoğrafları değiştirmek için bilgisayar yazılımı kullanabilir. Doktorunuz bu fotoğrafları ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirmeler, ameliyat sırasında referans ve uzun süreli incelemeler için kullanacaktır. En önemlisi, fotoğraflar ameliyatın hedefleri hakkında özel bir tartışmaya izin verir.
Beklentileriniz hakkında bir görüşme. Doktorunuzla motivasyonlarınız ve beklentileriniz hakkında konuşmalısınız. Rinoplastinin sizin için neler yapabileceğini ve yapamayacağını, sonuçlarınızın ne olabileceğini açıklayacaktır. Görünüşünüzü tartışırken biraz utangaç hissetmek normaldir, ancak doktorunuzla arzularınız ve ameliyat hedefleriniz konusunda açıkça konuşmanız çok önemlidir.
Küçük bir çeneniz varsa, cerrahınız çenenizi büyütmek için bir ameliyat yapmak konusunda sizinle konuşabilir. Bunun nedeni, küçük bir çenenin daha büyük bir burun yanılsaması yaratmasıdır. Bu durumda çene ameliyatı olmak gerekli değildir ancak yüz profilini daha iyi dengeleyebilir.
Ameliyat planlandıktan sonra, sizi hastaneye getirecek ve taburcu olduktan sonra götürecek birine ihtiyaç duyabilirsiniz.
Anesteziden sonraki ilk birkaç gün hafıza kayıpları, yavaş reaksiyon süresi ve muhakeme güçlüğü yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, ameliyattan iyileşirken kişisel bakım işlerinize yardımcı olması için bir aile üyesi veya arkadaşınızın sizinle bir veya iki gece kalmasını sağlayın.
Rinoplasti Ameliyatı: Gıda ve İlaçlar
Ameliyattan iki hafta önce ve sonra aspirin veya ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) içeren ilaçlardan kaçının. Bu ilaçlar kanamayı artırabilir. Yalnızca doktorunuz tarafından onaylanan veya reçete edilen ilaçları alın. Ayrıca bitkisel ilaçlardan ve reçetesiz satılan takviyelerden kaçının.
Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakın. Sigara içmek ameliyattan sonra iyileşme sürecini yavaşlatır ve enfeksiyon kapma olasılığınızı artırabilir.
Rinoplastiden Ne Bekleyebilirsiniz?
Rinoplastinin sıralı bir dizi adımı yoktur. Her ameliyat benzersizdir ve ameliyatı olan kişinin spesifik anatomisi ve hedefleri için özelleştirilmiştir.
Rinoplasti Ameliyatı Sırasında
Rinoplasti, ameliyatınızın ne kadar karmaşık olduğuna ve doktorunuzun tercihine bağlı olarak sedasyon veya genel anestezi ile lokal anestezi gerektirir. Hangi anestezi tipinin sizin için en uygun olduğunu ameliyattan önce doktorunuzla görüşün.
- Sedasyon ile lokal anestezi. Bu tip anestezi genellikle ayakta tedavi ortamında kullanılır. Vücudunuzun belirli bir alanıyla sınırlıdır. Doktorunuz burun dokularınıza ağrı kesici bir ilaç enjekte eder ve damardan (IV) bir yoldan enjekte edilen ilaçlarla sizi sakinleştirir. Bu sizi sersemletir ama tam olarak uyumaz.
- Genel anestezi. İlacı (anestezi) teneffüs ederek veya elinizde, boynunuzda veya göğsünüzdeki bir damara yerleştirilmiş küçük bir tüp (IV hattı) yoluyla alırsınız. Genel anestezi tüm vücudunuzu etkiler ve ameliyat sırasında bilincinizi kaybetmenize neden olur. Genel anestezi solunum tüpü gerektirir.
Rinoplasti, kapalı yöntemle yapılabileceği gibi burnunuzun içinden veya burnunuzun tabanında, burun delikleriniz arasında küçük bir dış kesi (kesi) ile de yapılabilir. Doktorunuz muhtemelen cildinizin altındaki kemik ve kıkırdağı yeniden ayarlayacaktır.
Doktorunuz, ne kadar çıkarılması veya eklenmesi gerektiğine, burnunuzun yapısına ve mevcut malzemelere bağlı olarak burun kemiklerinizin veya kıkırdağınızın şeklini çeşitli şekillerde değiştirebilir. Küçük değişiklikler için doktorunuz burnunuzun derinliklerinden veya kulağınızdan alınan kıkırdağı kullanabilir. Daha büyük değişiklikler için doktorunuz kaburganızdan kıkırdak, implantlar veya vücudunuzun diğer bölgelerinden kemik kullanabilir. Bu değişiklikler yapıldıktan sonra cerrah burun derisini ve dokusunu geri yerleştirir ve burnunuzdaki kesileri diker.
Burnun iki tarafı (septum) arasındaki duvar bükülmüş veya eğri (sapmış) ise, cerrah nefes almayı iyileştirmek için bunu düzeltebilir.
Ameliyattan sonra, hastane personeli kontrolünde uyanışa geçeceksiniz. Kendinize geldikten sonra doktorunuz taburcu edebileceği gibi, tedbiren bir gün hastanede kalmanızı isteyebilir.
Rinoplasti Ameliyatı Sonrasında
Ameliyattan sonra, kanamayı ve şişmeyi azaltmak için başınızı göğsünüzden daha yükseğe kaldırarak yatakta dinlenmeniz gerekir. Ameliyat sırasında şişlik veya burnunuzun içine yerleştirilen atellerden dolayı burnunuz tıkalı olabilir.
Çoğu durumda, iç pansumanlar ameliyattan sonra bir ila yedi gün boyunca yerinde kalır. Doktorunuz ayrıca koruma ve destek için burnunuza bir atel bantlar. Genellikle bir hafta sonrasında ateller alınır.
Ameliyattan birkaç gün sonra veya pansuman çıkarıldıktan sonra hafif kanama, mukus ve eski kanın drenajı yaygındır. Doktorunuz drenajı emmek için burnunuzun altına bir “damlama pedi” – bantla yerinde tutulan küçük bir gazlı bez parçası – yerleştirebilir. Gazlı bezi doktorunuzun önerdiği şekilde değiştirin. Damlama pedini burnunuza sıkıca koymayın.
Kanama ve şişme olasılığını daha da azaltmak için doktorunuz ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca önlemlere uymanızı isteyebilir. Doktorunuz sizden şunları isteyebilir:
- Aerobik ve koşu gibi yorucu aktivitelerden kaçının.
- Burnunuzda bandaj varken duş almak yerine banyo yapın.
- Burnunu sümkürme.
- Kabızlığı önlemek için meyve ve sebzeler gibi yüksek lifli yiyecekler yiyin. Kabızlık, ameliyat bölgesine baskı uygulayarak gerilmenize neden olabilir.
- Gülümseme veya gülme gibi aşırı yüz ifadelerinden kaçının.
- Üst dudağınızın hareketini sınırlamak için dişlerinizi nazikçe fırçalayın.
- Önden bağlanan giysiler giyin. Gömlek veya kazak gibi giysileri başınızın üzerine çekmeyin.
- Ayrıca burnunuza baskı yapmamak için ameliyattan sonra en az dört hafta boyunca burnunuza gözlük veya güneş gözlüğü koymayın. Burnunuz iyileşene kadar yanak desteklerini kullanabilir veya gözlüğü alnınıza bantlayabilirsiniz.
Dışarıdayken, özellikle burnunuzda SPF 30 güneş koruyucu kullanın. Çok fazla güneş, burnunuzun derisinde kalıcı düzensiz renk bozulmasına neden olabilir.
Burun ameliyatından sonra iki ila üç hafta boyunca göz kapaklarınızda geçici şişlik veya siyah-mavi renk değişikliği olabilir. Burun şişmesinin çözülmesi daha uzun sürer. Tuz kullanımını sınırlamak, şişliğin daha hızlı yok olmasına yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonra burnunuza buz veya soğuk torba gibi şeyler koymayın.
Ameliyat olsanız da olmasanız da hayatınız boyunca burnunuz değişir. Bu nedenle, “nihai sonucunuzu” ne zaman elde ettiğinizi söylemek zor. Ancak şişliklerin çoğu bir yıl içinde geçer.
Rinoplasti Ameliyatı Sonuçları
Burnunuzun yapısındaki çok küçük değişiklikler (genellikle milimetre olarak ölçülür) burnunuzun görünümünde büyük bir fark yaratabilir. Çoğu zaman deneyimli bir doktor ikinizin de memnun kalacağı sonuçları alabilir. Ancak bazı durumlarda, küçük değişiklikler yeterli değildir. Doktorunuz daha fazla değişiklik için ikinci bir ameliyat yapmaya karar verebilir. Bu durumda, takip ameliyatı için en az bir yıl beklemeniz gerekir, çünkü bu süre zarfında burnunuzda değişiklikler olabilir.